В Павлограді грипом не хворіють

Епідеміологічна ситуація щодо захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції в Павлограді спокійна
За повідомленням директора Центру первинної медико-санітарної допомоги Павлограда Олени Дуднікової, в середньому за тиждень реєструється близько 500 випадків захворювання. В основному хворіють діти. У порівнянні з груднем минулого року, цей показник значно менший. Випадків захворювання грипом не зареєстровано.
За словами Олени Дуднікової єдиним методом профілактики грипу є щеплення. Вакцина для імунізації в аптечних мережах міста в наявності. Вона не закуповується за гроші державного бюджету. Людина може придбати її за власний кошт та вакцинуватись в сімейній амбулаторії.
«Вакцина в аптеках є, але вона розкуповується. Щеплені проти грипу в основному не хворіють, а якщо й занедужають, то перебіг захворювання буде легкий та без ускладнень. Адже страшний не сам грип, а ускладнення внаслідок захворювання», ― відзначила Олена Дуднікова.
Вона також закликала мешканців міста ні в якому разі не займатись самолікуванням, бо найчастіше важкі ускладнення хвороби спостерігаються саме через пізнє звернення до лікарів.
«При перших ознаках захворювання потрібно звертатись до свого сімейного лікаря. Інколи можна спостерігати таку картину ― пацієнти приходять в аптеку та кажуть, що дайте мені щось від кашлю чи температури й фармацевт радить, які ліки потрібно приймати. До чого це може призвести? До важких ускладнень. Особливо це стосується дітей. Фармацевт не має права призначити препарати. Це може зробити лише лікар після відповідного обстеження», ― наголосила Олена Дуднікова.
За її словами дієвим методом профілактики, окрім вакцинації, є також здоровий спосіб життя, гарний настрій та … господарське мило.
«Профілактика ― це миття рук, вологе прибирання, правильне харчування, здоровий спосіб життя. Раджу також для профілактики захворювання на грип використовувати звичайне коричневе господарське мило. Перед виходом на вулицю варто намазати ним носові ходи, тоді вірус не потраплятиме на слизову оболонку. То ж не займаємось самолікуванням, вакцинуємось проти грипу, більше посміхаємось і дбаємо не лише про себе, а й про людей, що навколо нас», ― порадила лікарка.
Довідково
За попередніми оцінками МОЗ в Україні цього року очікується чотири штами грипу. Прогнозується повна зміна грипу двох штамів А. Ця зміна обох штамів незначна, проте інтенсивність епідемії може бути дещо вищою. Штам В грипу буде як і торік представлений двома типами. Вони викликають нетяжкі захворювання. Грип А, зазвичай, більш поширений. Вакцини, які застосовуватимуться в цьому епідсезоні, мають захист від усіх чотирьох штамів, які очікуються.
Поділитись на Google Plus

Автор новини2

0 Коментарів:

Дописати коментар